Fazla Yağlardan Liposuction ile Kurtulun

Erişkin insan vücudundaki yağ hücresi sayisi sabittir. Ergenlikten sonra yağ hücresi sayisi artmaz, ancak yağ hücrelerinin hacmi artar .Bu da kilo artişi ile sonuçlanir .Beslenme alişkanliklari ve yaşam biçimi insanlarin kilo alip vermelerinde en önemli faktörlerdir.
Fazla kilolardan kurtulmak için uygun diyet ve egzersiz ve düzenli bir yaşam tarzi şarttir. Ancak, bu şartlari yerine getiren kişilerde bile,kaybolmayan inatçi yağ birikimleri olabilir. Karin, bel, kalça, uyluk diş ve iç tarafi, diz gibi vücudun belli bölgeleri diyet ve egzersize dirençli yağ birikim bölgeleridir . Bu bölgelerdeki fazla yağlanma diyet ve egzersizle bir ölçüde giderilir , daha fazla egzersiz ve diyet bu bölgelerde incelme yerine vücudun genel metabolizmasinin bozulmasi ile sonuçlanir.

Liposuction (Liposakşin) nedir?
Lliposuction,vücudun belli bölgelerindeki yağ birikimlerinin özel bir vakumla veya özel enjektörlerle emilerek, vücuttan yağlarin uzaklaştirildiği bir ameliyattir. Kesinlikle bir zayiflama ameliyati değil, bir vücut kontur düzeltme ameliyatidir. Bu ameliyatla hacmi artmiş, diyet ve egzersize dirençli yağ dokusu vücuttan uzaklaştirilirken, mevcut yağ hücrelerinin sayisi da azaltilmiş olur.

Liposuction ameliyatinda inatçi yağlanma bölgesi , özel bir sivi enjeksiyonu ile şişirilir. Daha sonra bu bölge üzerine veya yakinina birkaç mm uzunluğunda birkaç kesi yapilir. Bu kesilerden hastanin durumuna göre 2-6 mm çapindaki kanül denilen metal borular deri alti tabakasi içine sokulur ve kanüller şeffaf hortumlarla vakum cihazina bağlidir . Â Vakum cihazinin çaliştirilir, kanüller yağ birikim bölgelerinde uygun derinlikte hareket ettirilerek fazla yağlarin uzaklaştirilmasi işlemi başlar. Vakum araciliği ile yağlarin emilmesi işlemi arzu edilen vücut konturu ve bunun yaninda düzgün bir cilt yüzeyi sağlanincaya kadar devam eder . Son yillarda ultrason enerjisinden yararlanilmaya başlanmiştir. Bu yöntemde fazla yağ dokulari ultrason dalgalari ile parçalanir, daha sonra benzer şekilde vakumla alinir.
Liposuction ile derin katlardaki fazla inatçi yağlar alinmakla birlikte, son 1 0 yil içinde geliştirilen yüzeyel liposuction yada liposculpture adi verilen yöntemle kontur düzensizliğine neden olan yağ birikimleri de giderilebilmektedir .Liposculpture tekniği ayrica deri sarkikliklarinin giderilmesi ve inatçi selülitlerin yok edilmesinde kesin sonuç veren bir yöntem haline gelmiştir .

Klasik liposuction işlemi ilk çiktiği 1970 li yillarda kullanilan kanül çaplarinin oldukça geniş ve keskin olmasi, kullanilan vakum cihazlarinin yeterli olmamasi nedeniyle ciddi sorunlara neden olmuştur. Ä°şlem vücutta önemli derecede sivi ve elektrolit kaybina neden olabilmektedir .Bu ameliyattan sonra yaşamim yitiren hastalar olmuştur. Bu sorunlar günümüzde geride kalmiştir. Son 10 yildir uygulanmakta olan teknikler ile Iiposuction vücut kontur düzeltimindeki vazgeçilmez yerini almiştir. Amaç zayiflatma değil, kontur düzeltme olduğu sürece, iyi seçilmiş hastada, hastane koşullarinda iyi uygulanan teknikle, emniyet siniri aşilmadiği takdirde herhangi bir riski olmayan bir ameliyattir. Günümüzde emniyet siniri değişik kaynaklarda 2,5- 4,5 litre olarak kabul edilmektedir. Daha fazla miktar da yağ alanlar vardir. Bu durumda hastanin sivi ve elektrolit dengesini tamamlayacak önlemler alinir, bazen kan nakli gerekli olabilir. Morbid obezite denilen aşiri şişmanlikta hastalarda gerekli önlemler alinarak tek seansta 28 litreye kadar yağ alinmasi uygulanabilir hale gelmiştir .

Ameliyat
Ameliyat, hastane koşullarinda ameliyathanede ve anestezi uzmaninin gözetiminde yapilir .Lokal anestezi ve sedasyon (damar yolu ile uyutma) kombinasyonu tercih edilir. Çok sinirli küçük alanlarda sadece lokal anestezi uygulanabilir . Ameliyat vakum uygulanacak bölgelerin durumuna göre 1-5 saat arasinda sürer. Kanül giriş delikleri genellikle dikilmez veya 1-2 dikiş konur. Bazen kanül delikleri kullanilarak alanlara özel ince borular (diren) konur, bu içeride biriken serumu boşaltmaya yarar. Ameliyatin genişliğine bağli olarak ayni gün veya 24 saat sonra hastaneden çikmak mümkündür.

Ameliyat sonrasi genellikle rahat geçer. Ağri oldukça azdir ve ilaçlarla giderilebilir. Ameliyat sonunda vakum uygulanmiş alanlara özel bandaj uygulanir ve hastaya özel korse giydirilir. Ameliyat sonrasi hasta pansuman yapilir. Hasta korse giymeye 5-6 hafta devam eder. Vakum uygulanmiş alanlarda morumsu renk değişiklikleri olabilir. Åžişlik, karincalanma ve yanma hissi olabilir .Bunlar 3 hafta içinde kendiliğinden kaybolur .Ameliyat yara izleri de 2-6 ay içinde belli belirsiz hale gelir .

İlgili Yazılar