Psikoterapi Nedir? Hangi Durumlarda Gereklidir?

Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi denildiğinde çoğu kişinin aklına divana yatıp, çocukluk döneminizi anlattığınız veya psikoloğun akıl vermesi gibi bir an canlanıyor. Pekala gerçek psikoterapi nedir ve ne değildir? Psikoterapi, gereken eğitimlerini almış olan bir ruh sağlığı uzmanıyla birlikte düşüncelerinizi, duygularınızı, ‘ben ve diğeri’ ile ilgili inanışlarınızı, kişisel hayatınızı güvenli bir şekilde keşfedebilme sürecidir. Ruh sağlığı uzmanıyla yapılan konuşma temelli tedavidir.
Psikoterapi kişiye, yaşadığı zorluk veya sıkıntılarıyla ilgili farkındalık kazandırmayı, düşüncelerdeki ve davranışlardaki değişiklikleri oluşturabilmek,  motivasyonu arttırmak ve bu değişimler için uygun olan yolları bulmaya yardımcı olabilmeyi hedefler.

Psikoterapi ne zaman gereklidir?

  • Sık sık, yoğun şekilde mutsuz, çaresiz ve umutsuz hissediyorsanız 
  • Hissettiğiniz duygusal zorlantılar, korku ve kaygılarınız yaşamınızı olumsuz olarak etkiliyorsa
  • Bazı davranışlar kendinize veya diğer kişilere zarar verme başladıysa 
  • Yaşanıan duygusal zorlanmalar sebebiyle aileniz veya yakınlarınızla ters düşüyorsanız
  • İş ortamı, iş performansıyla ilgili sorunlarınız varsa

psikoterapiye başvurmanızı öneririz.

Bunların yanısıra depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk, fobiler gibi psikiyatrik durumlarda da tüm dünya bir çok terapi yöntemini kullanmaktadır.

Terapiyi bir arkadaşla dertleşmekten ayrıştıran özellikler neler?
Psikoterapistle danışanı arasında oluşan ilişkide, profesyonel, danışan merkezli, etik çerçeve içinde bir ilişki kurulur. Bu ilişki tedavi edicidir. Psikoterapist, size eleştirel yaklaşmaz, olumlu ya da olumsuz yorumda bulunmaktan kaçınır, öğütler vermez. Danışanın kişisel özelliklerinin farkına varmasına destek olur; hedeflediğiniz değişim için işbirliğiyle çalışır, kendi bilgi ve deneyimiyle değişimi olası kılar. Yani terapist gidilecek yere danışanı hemen bırakmaz, bu yolda size ışık tutar destek olur.  

Psikoterapi Sırasında Sizi Neler Bekliyor?
İlk görüşmede, psikoterapist sizi tanımaya ve terapi için başvurma sebebinizi anlamaya çalışır. Bazı sorular sorarak ve gerektiğinde testleri uygulayarak danışanla ilgili bilgi edinir. Bu bilgilerden yola çıkarak bir terapi planı oluşturur.
Her kişi birbirinden farklıdır. Bu sebeple ileriki seansların içeriği de kişiye göre farklılık gösterir. Terapist duygu, düşünce, deneyimlerinizi paylaşabilmeniz ve keşfedebilmeniz için sizi cesaretlendirecektir. Uzmanınızın aldığı eğitimine ve kullandığı kurama göre de uygulamakta olduğu teknikler farklılık gösterebilir.

Psikoterapi ne kadar sürer?
Her süreç kişiye özeldir. Psikoterapiye başlarken terapi odasına getirdiğiniz sorunlara, terapistin kullanmakta olduğu yönteme, danışanın kendini terapistinde rahatlıkla açabilmesine, söylediği şeyleri iyi dinleyip hayata geçirmesine, varsa terapistin verdiği çalışmaları yapmasına gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak bu süre farklılık gösterir. Belirli süreli terapi yönlemleri olduğu gibi belirsiz süreli terapi yönlemleri de vardır. 

Uzm. Kl. Psk. Nigar Banu Kına

İlgili Doktor

İlgili Yazılar

    Henüz yüklenmiş ilgili içerik bulunmuyor.