Girişimsel Radyoloji ile Venöz Yetmezlik Tedavisi

GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ EŞLİĞİNDE

Toplar  Damar (VENÖZ) Yetmezliğinin Lazer Katater ve Ultrason Klavuzluğuyla Tedavisi
Toplardamar içi yada diğer adıyla endovenöz lazer ablasyon, büyük varislerde varislere neden olan venöz yetmezlikli damarı kapatmak için kullanılan ve steril şartlarda yapılan bir tedavidir. Lazerin ışık enerjisinden elde edilen ısı enerjisi ile varisleri tahrip etmeye dayanır. 

GENEL ANESTEZİ İHTİYACI OLMADAN Endovenöz lazer ablasyon kateteri (ELVA) Lokal anestezi desteğiyle işlem esnasında ince bir iğne yardımıyla damarın içine girilmektedir. EVLT ya da EVLA, önce büyük safen vene ultrason rehberliğinde ince bir lazer fiberi yerleştirilir ve damarın çevresine lokal anestezi uygulanır (tümesan anestezi). Sonrasında eğil ellerde yapılan  Doppler ultrason desteği ile lazer kateteri damar içinde uygun noktaya yerleştirilmektedir. Sonrasında lazer ışığını damarın duvarına verecek olan ince tüp damar dahilinde ilerletilmektedir. Takiben, lazer cihazı çalıştırılarak damar boydan boya ısı ile damarın iç çeperi dediğimiz intima denature edilip iç yüzeylerin birbirine yapışması sağlanır. İç yüzeyi tahrip olan bu damar, vücut tarafından gittikçe küçültülerek aylar içinde yok edilir. İşlem yaklaşık olarak 30 dakika – 1 saat zaman dilimi arasında sürmektedir. 1-2 saatlik dinlenme sonrasında hasta rahatlıkla evine gidebilmektedir.

İşlem sonrası, klasik ameliyatlarda olduğu gibi yoğun bakım takibi ya da uzun süreli istirahata ihtiyaç yoktur. Hastamız işlem sonrası aynı gün varis çorabını giymeye başlayacak 10 gün sonunda varis çorabını çıkaracaktır. Daha sonraki süreçlerde işlem başarısı kontrolleri doopler USG ile kontrol edilecektir.

 Günümüzde EVLA, safen venler (Bacağın yüzeyezel kısmında yerleşik büyük toplar damar) , perforan venler ve bu damarların ana dallarının kapatılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.

İşlemin yan etkileri yok denecek kadar azdır. EVLA’ da, tümesans anestezi adı verilen bu işlemle hem hastanın ağrı duymaması sağlanır, hem çevre dokular lazerden korunur hem de damarın içindeki kan boşaltılarak lazerin daha etkili olması sağlanır. İşlem sırasında uygulanacak birkaç adet lokal anestezinden başka ağrı duyulmayacaktır. Hasta işlem sırasında monitör ile takip edilerek kalp atım hızı, solunum sayısı, tansiyonu kontrol edilerek anlık hasta takibini sağlamaktadır.

Ameliyatsız varis tedavilerinde, tüm işlemlerin Girişimsel Radyolog tarafından yapılan ultrason rehberliğinde görerek uygulanması çok önemlidir. EVLA da, başlangıcından sonuna kadar işlemin tüm aşamaları ultrasonla izlenmelidir. fiberinin ucunun derin venlerde olmadığından emin olmak gerekir. Aşırı uzun salık verlien kateter ucu ana damarları yakabilir. Bu nedenle mutlaka işleme başlamadan önce lazer kateter yeri US kontrol edilmelidir.

 

İlgili Doktor

İlgili Yazılar

    Henüz yüklenmiş ilgili içerik bulunmuyor.